понеділок, 11 жовтня 2021 р.

Життя в балансі: як зберегти психічне здоров'я?

 



   Психологи відзначають, що в останнє десятиліття люди інтелектуальної праці стали набагато більше працювати, але успіхи в кар'єрі та навіть фінансовий добробут вже майже не тішать їх. 

5 порад, як гармонізувати сфери свого життя.

1. На роботі потрібно працювати, а вдома відпочивати. Спробуйте завжди дотримуватись цієї поради, навіть попри те, що для багатьох домашнє господарство є другою роботою, за яку не передбачено винагороду. Але спробуйте зменшити частину домашньої роботи, яка лягає зазвичай на жінку, розподіливши завдання між іншими членами сім'ї. 

2. Влаштовуйте повноцінні вихідні, присвячені сім'ї та хобі, щотижня. Добре, якщо це буде два дні, але можна влаштувати і один вихідний. Не обов'язково вигадувати в ці дні якісь особливі заняття. Зазвичай відпочинок - погулянки на свіжому повітрі, катання на велосипедах, гра в бадмінтон на дачі - все це чудово відновлює життєві сили. Головне правило - жодних винятків для робочих дзвінків і завдань: відпочинок є відпочинок.

3. Вмійте говорити "ні". Часто надмірні навантаження неприємні або неприйнятні завдання ми звалюємо на себе самі. Причини різні: прагнення заробити  більше грошей, побоювання, що відмова зіпсує відносини, впевненість, що безмежна сила волі дозволить з легкістю впоратися з 6-м проектом, в той час як і один вести нелегко. Будьте гуманнішими по відношенню до самих себе, не дозволяйте іншим людям користуватися вашою безвідмовністю.

4. Не намагайтесь робити все в житті на "відмінно". Для деяких людей перфекціонізм став нормою життя, але при цьому вони завжди залишаються незадоволеними результатом, тому що досконалість практично недосяжна, а людині властиво помилятися. Якщо ви прагнете все зробити ідеально, спробуйте розслабитися і припинити вимагати від себе та інших надрезультатів. Повірте, достатньо робити свою справу просто добре і залишати час для того, щоб попити кави, почитати книжку, або просто помріяти.

5. Будьте допитливі і відкриті новому. Життя за межами роботи і оселі набагато різноманітніше, ніж можна собі уявити. Не варто боятися йти в нові сфери і дізнаватися щось нове, хоча перетворення з експерта в неофіта може принести дискомфорт. Але таке перемикання буде корисно для вашої особистості і кар'єри. Заняття різноманітними захопленнями добре прокачують м'які навички (soft skills), корисні для професійного зростання.


Бажаємо вам в складному і невизначеному світі завжди знаходити розуміння і баланс із найголовнішою для вас людиною - самим собою. 

Використане джерело: https://www.plast.org.ua/psycho-health/

Немає коментарів:

Дописати коментар